rólunk

Az AME a magyar régészeti képzést és kutatást segítő, dinamikus közösségi platform.

A régészeti gyakorlatban szinte naponta jelenik meg új adat, új eszköz, új technológia. Az archaeometria, a régészeti forrásanyag természettudományos vizsgálata egészen szokatlan adattípusokat szabadít el, egészen gyors tempóban. Mire jó a csontok stronciumtartalmának ismerete? Miért tapogassuk át a lelőhelyünket lézeres szkennerrel (és honnan szerezzünk be lézeres szkennert egyáltalán)?

Az új technológiák alkalmat kínálnak arra, hogy folyamatosan felülvizsgáljuk a régészeti gyakorlat, módszer és elmélet kapcsolatát a (társ)tudományok buja őserdejében. Ilyen mennyiségű adat, és ilyen sebességű változás mellett azonban a tudományos kommunikáció hagyományos csatornái kiegészítésre szorulnak.

Az AME ilyen kiegészítő szerepet tölt be. Lehetőséget kínál hallgatók, oktatók és kutatók közötti gyors kommunikációra: adatok és eredmények megosztására, formai és tartalmi segítségnyújtásra, akár a kutatás kezdeti lépéseitől. A tempót ezúttal a leggyorsabb játékos, az archaeometria diktálja.

Egy internetes platform kicsit átértelmezi a tudományos közösség fogalmát is. A konferenciák és folyóiratok kilométerkövei között lerövidíti a távolságot, akár naponta kínál lehetőséget a publikációra, a közös munkára. Mikor adsz ki valamit a kezeid közül, ha nem az ösztöndíjad miatt kell publikálnod, ha nem a félév végére kell, hogy elkészüljön a dolgozatod, ha nem kell egy évet várni a következő újkőkoros konferenciára? Az időzítés természetesen csak rajtad múlik, az állandó kommunikáció lehetősége viszont válaszút elé állít. El kell döntened, hogy mit osztasz meg, mit tekintesz közkincsnek a munkádból.

Az AME használói reményeink szerint optimisták: úgy látják, a régészetet a folyamatos kommunikáció tartja lendületben. Elfogadják, hogy a tudomány művelése nyitott – nem létezik befejezett kutatás, végleg megoldott probléma.  A platformot így arra használják, hogy megsokszorozzák a közös munka lehetőségét, és új közlési formákat ötlenek ki a részproblémák tárgyalásához.

Ha a jövő évi beszámolódra készülsz, időközben számos kérdéssel és részeredménnyel fordulhatsz tanulótársaid, tanáraid vagy kollégáid felé. A konferencia idejére nem csak egy jobb előadás készül el, de Te is, és a hallgatóságod is sokkal tájékozottabbak lesztek a témában. A beszámoló így nem egy hosszan készülő szobor leleplezéséhez hasonlít majd, hanem csomóponttá válik a régészeti diskurzus véget nem érő folyamatában.

A platform felületek és kommunikációs csatornák összessége, melynek középpontjában a blog áll. A blogot jelenleg alkalmazások, fiókok és tárhelyek támogatják. Az internetes lehetőségek optimális felhasználására törekszünk; idővel kiderül, merre érdemes folytatnunk az építkezést.

Az AME közösségnek bárki tagja lehet azzal, hogy használja a platformot. Az egyetlen játékszabály, hogy hozzászóláskor a régészet tudományos keretrendszerében, de közérthetően próbálja közölni gondolatait.

Első nekifutásra mi hallgató, oktató, kutató és érdeklődő szereplőket képzeltünk el, ami a platform felületeinek és tartalmainak tagolásában segített. Reméljük, hasznos lesz számodra az, amit itt találsz, mivel ennek a felületnek csak akkor van értelme. Minden javaslatot, hozzászólást szívesen veszünk, ha pedig valamilyen témában publikálni szeretnél, ne habozz írni nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s