adatbázisok – könyvek és könyvkiadók

Az adatbázisok között a különböző elektronikus cikkgyűjteményeket, könyvtárakat, folyóiratok honlapjait soroljuk fel. Ide kerülnek a régészeti munkát közvetlenül segítő adatbázisok linkjei is: radiokarbon dátumokat, lelőhelyeket, lelettípusokat közlő honlapok. A linkek ABC sorrendben jelennek meg rövid leírással; a lista természetesen sosem lesz kész vagy teljes, mindig gyarapodik, ezért érdemes gyakran ránézni az oldalra. Sőt: ha szerinted valami nagyon hiányzik innen, vagy feleslegesnek érzed, írj a szerkesztőnek, küldj linkeket. Jó böngészést! [a linkekről olvass bővebben itt]

AME-elvalaszto-vonal-940px-szurke

F /  folyóiratok, periodikák

F.01 /  Antiqua

eISSN 2038-9604 / alapítva: 2011 / hozzáférés: nyitott
főszerkesztő: Elisa González-Romero / ország: Spanyolország / nyelv: angol
honlap: http://www.pagepress.org/journals/index.php/antiqua

Az Antiqua nyílt hozzáférésű folyóirat régészek és más tudósok számára. Fő témája a tudományos technikák és módszerek alkalmazása a régészet minden területén. A folyóirat eredeti kutatási beszámolók mellett rövid ismertetőket, esettanulmányokat, szerkesztői és olvasói leveleket tartalmaz. Az újság nemzetközi, dinamikus fórum szerepét kívánja betölteni, ahol a régészek megosztják egymással ismereteiket.

F.02 /  Human Origins Research

eISSN: 2039-1668 / alapítva: 2011 / hozzáférés: nyitott
főszerkesztő: Darren Curnoe / ország: Olaszroszág / nyelv: angol
honlap: http://www.humanoriginsresearch.net/index.php/hor

A Human Origins Research az Ázsiai – Ausztrálázsiai Paleoantropológusok Társaságának hivatalos kiadványa. A rövid ismertető szerint – nem meglepő módon – a minőségi folyóirat paleoantropológiai témájú írásokat közöl.

F.03 /  Open Journal of Archaeometry

eISSN 2038-1956/ alapítva: 2013 / hozzáférés: nyitott
főszerkesztő: Ingmar Unkel / ország: Németország / nyelv: angol
honlap: http://www.pagepress.org/journals/index.php/arc/index

A legfiatalabb itt szereplő folyóirat egyelőre még nem közölt írásokat. Főszerkesztője folyamatosan várja az írásokat, melyek az ígéret szerint 3 hetes átfutási idővel ingyenesen hozzáférhetők és hivatkozhatók. Ingmar Unkel komolyan veszi a Budapesti Nyílt Hozzáférési Kezdeményezést: a reprodukció és terjesztés egyetlen gátját szerinte csak a szerzők állíthatják fel, akik őrzik írásaik integritását, a hivatkozás helyességét. A jó hír ebben, hogy tényleg ingyenesen hozzáférhető tudásról van tehát szó. A tudás maga az archaeometria témakörét öleli fel, amit e folyóiratban mint a régészeti forrásanyag tudományos elemzését határozzák meg. A főbb témák: fizikai és kémiai datálási módszerek; anyagvizsgálat; környezetrégészeti részterületek; fizikai antropológia; távérzékelés; matematikai módszerek alkalmazása a régészetben. Kíváncsian várjuk a debütálást.

F.04 /  Social Evolution & History

ISSN 1681–4363 / alapítva: 2002 / hozzáférés: nyitott
főszerkesztő: Dmitri M. Bondarenko / ország: nemzetközi / nyelv: angol
honlap: http://www.sociostudies.org/journal/seh/

A félévente megjelenő publikáció olyan tudósok igényeit elégítheti ki, az emberi társadalom kialakulásának és ma is zajló fejlődésének kérdéseivel foglalkoznak. A folyóirat a terület kulcskérdései és koncepciói körüli vitafórumként is szolgál. Az eredeti közlések mellett kritikai jegyzeteket és könyvismertetőket is tartalmaz.
A SEH célja, hogy hozzájáruljon az antropológia, történelem, szociológia és filozófia területeinek integrációjához. A szerkesztők véleménye szerint e tudományok mai gyors fejlődése mellett különösen értékes lehet olyan új módszerek, általuk interdiszciplináris összeköttetések megteremtése, melyek integrálják a tényeket a társadalomelmélet világával.

[további tartalom szerkesztés alatt]

K /  könyvtárak és könyvkiadók

[további tartalom szerkesztés alatt]

H /  honlapok, webes adatbázisok

[további tartalom szerkesztés alatt]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s