a bemutatás helyszínei

A linkek oldalain a blog témáihoz illeszkedő, értékes tartalmakat gyűjtünk össze. A bemutatás helyszínei alatt azokat a valós és virtuális intézményeket értjük, melyek a régészeti munka eredményeiről számolnak be, többnyire a nagyközönség felé. Ide sorolhatók az állandó és időszakos kiállítások, múzeumok, de a kísérleti régészeti parkok és más bemutatóhelyek is. A link kategóriák között jelentős átfedés van, hiszen egy egyetem is intézmény, sőt, saját kiállítóhelye is lehet stb. A szortírozással mindössze a keresést gondoltuk megkönnyíteni. Ha valaki arra kíváncsi, hogy ki végez Magyarországon dendrokronológiai vizsgálatokat, felesleges végiggörgetnie az összes egyetemet és múzeumot is. Hasonlóképpen, ha a hétvégi kiránduláson múzeumlátogatást tervezel, egyszerűbb a bemutatás helyszíneire lépni. A linkek ABC sorrendben jelennek meg rövid leírással; a lista természetesen sosem lesz kész vagy teljes, mindig gyarapodik, ezért érdemes gyakran ránézni ezekre az oldalakra. Sőt: ha szerinted valami nagyon hiányzik innen, vagy feleslegesnek érzed, írj a szerkesztőnek, küldj linkeket. Jó böngészést! [a linkekről olvass bővebben itt]

AME-elvalaszto-vonal-940px-szurke

M /  múzeumok

M.01 /  The Field Museum

alapítva: 1893 / jellege: természettudományok
cím: 1400 S. Lake Shore Drive, Chicago, IL 60605-2496
honlap: http://fieldmuseum.org

Az intézmény 1905-ben vette fel a Field Természettudományi Múzeum (Field Museum of Natural History) nevet a nagy adományozó, Marshall Field után. A John G. Shedd Akváriummal és az Adler Planetáriummal együtt alkotja a Múzeum Campust Chichago szívében. Misszióját a következőképp fogalmazza meg: “az antropológia, botanika, geológia, paleontológia és zoológia területeit kombinálva a múzeum interdiszciplináris módon gyarapítja tudásunkat a Föld és élővilága, valamint az emberi kultúra múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A biológiai és kulturális sokféleség és egymásra utaltság megvilágítására törekszik annak érdekében, hogy jobban értsük, tiszteljük és ünnepeljük a természetet és az embereket.”
Amiért különösen érdekes: az antropológiai osztályon belül külön archaeometriai részleg működik, komplett anyagvizsgálati laborral és számos terepi kutatási projekttel.
Akikről hallhattál már: olyan szakemberek dolgoznak itt, mint Gary Feinman, vagy a Körös Regional Archaeological Project társigazgatója, William A. Parkinson.

[további tartalmak szerkesztés alatt]

B /  a bemutatás egyéb helyszínei

[további tartalmak szerkesztés alatt]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s